Nieuwsberichten

Oprichting Laarbeek Energie
divider
Certificaat Oprichting Laarbeek Energie

Oprichting Laarbeek Energie 

Vrijdag 21 januari is op Kasteel Croy het officiële startschot gegeven voor de oprichting van een energiecoöperatie in Laarbeek. De initiatiefgroep voor Laarbeek Energie wil participeren in diverse lokale energie-initiatieven. 

De eerste actie is het administratief ondersteunen van de burgerparticipatie bij zonneweide ‘De Blauwe Poort’ in Beek en Donk. De coöperatie Laarbeek Energie i.o. heeft een bredere doelstelling dan alleen het opwekken van energie. Te denken valt aan energiebesparing, stimulering van ontwikkelingen op het gebied van energie/warmte-opslag, warmteterugwinning en andere duurzame initiatieven. Uiteindelijk wil de coöperatie dat alle leden zelfvoorzienend zijn: de door hen gebruikte energie wekken zij zelf op, duurzaam en betaalbare in eigen omgeving. 

De coöperatie is een initiatief dat is ontstaan vanuit het Platform Duurzaam Laarbeek en Andries Mulder. Andries is betrokken bij meerdere energiecoöperaties in de regio en woont sinds een jaar in Aarle-Rixtel. Daarnaast zijn Frits Swinkels (als bedrijfskundige betrokken bij diverse coöperaties) en Frank Kemme (Platform Duurzaam Laarbeek en communicatiespecialist) de ‘founding fathers’ van de initiatiefgroep.

Inmiddels is er ook een aanzet gemaakt voor diverse andere projecten, e.e.a. is onlangs in een stroomversnelling geraakt. Meer daarover wordt binnenkort bekend gemaakt.

Geplaatst: 21/01/2022
door Frank Kemme